SL
  Anna Lembke, dr. med., profesorica psihiatrije na univerzi Stanford in avtorica uspešnice New York Timesa Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence (Dutton PRH 2021)

  Anna Lembke, dr. med., je profesorica psihiatrije na Medicinski fakulteti Univerze Stanford in vodja klinike za dvojno diagnozo medicine odvisnosti Stanford. Klinična znanstvenica je avtorica več kot sto strokovno pregledanih publikacij, pričala je pred predstavniškim domom in senatom Združenih držav Amerike, je bila izvedenka v zveznih in državnih sodnih sporih glede opioidov in je mednarodno priznana vodja na področu zdravljenja odvisnosti in izobraževanja. Leta 2016 je izdala knjigo Drug Dealer, MD – How Doctors Were Duped, Patients Got Hooked, and Why It's So Hard to Stop (Johns Hopkins University Press, 2016), ki jo je New York Times izpostavil kot eno izmed petih najboljših knjig za branje, razumevanje opioidne epidemije (Yuger, 2018). Dr. Lembke je nastopila v Netflixovem dokumentarcu The Social Dilemma, neokrnjenem pogledu na vpliv družbenih medijev na naša življenja. Njena zadnja knjiga Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence (Dutton/Penguin Random House, avgust 2021) je takoj postala uspešnica New York Timesa in Los Angeles Timesa in raziskuje, kako ublažiti kompulzivno prekomerno uživanje v svetu, preobremenjenem z dopaminom.

  Naslov predavanja: "NACIJA DOPAMINA: Nevroznanstven pristop k kompulzivnemu prekomernemu uživanju v svetu, preobremenjenem z nagradami”

  Opis predavanja:
  Avtorica knjige Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence, profesorica psihiatrije na Stanfordu Anna Lembke dekodira zapleteno nevroznanost v uporabne strategije, ki pojasnjujejo, zakaj lahko neusmiljeno iskanje užitka povzroči bolečino. Dr. Lembke, strokovnjakinja za zdravljenje odvisnosti vseh vrst, razpravlja o biologiji in psihologiji, zakaj ljudje postanejo zasvojeni z določenimi substancami in vedenjem, ter o ključni vlogi, ki jo ima naše ravnovesje dopamina pri ustvarjanju zasvojenosti. Naučite se, kako lahko izvajanje dopaminskega posta pomaga zajeziti našo prirojeno željo po pretiravanju, pa naj gre za droge, alkohol, hrano, delo, internet ali seks, ter poiskati zadovoljstvo in povezanost z nadzorovanjem dopamina.

  Učni cilji:

  1. Opišite nevroznanost užitka in bolečine ter kaj se dogaja v možganih, ko postanemo zasvojeni
  2. Pojasnite homeostazo in kako ponavljajoča se izpostavljenost vsem vrstam zdravil nagne hedonistično nastavljeno točko na stran bolečine
  3. Preglejte znanost o hormezi: kako lahko namerno ukvarjanje z bolečino/nelagodjem izboljša razpoloženje in dobro počutje