SL
    David je član tako Inštituta za srce in diabetes, kot tudi Deakin univerze v Melbourneu, Avstralija, kjer opravlja delo vodje Baker/Deakin oddelka za Življenjski stil in diabetes; predseduje oddelku Življenjski stil in diabetes na Inštitutu za telesno aktivnost in prehrano, Deakin; in opravlja delo namestnik direktorja/ vodje Laboratorija za telesne aktivnosti (Baker).

    Njegove raziskave so osredotočene na razumevanje škodljivih posledic pretiranega sedenja na zdravje in pozitivne učinke pogostih prekinitev sedenja. Posebno pozornost namenja razvijanju učinkovitih strategij odpravljanja in prekinjanja daljših obdobij sedenja pri odraslih, ki trpijo za kroničnimi boleznimi ali sodijo v kritično skupino za razvoj takšnih bolezni. S tem namenom v svoje delo vključuje pisarniške delavce, ki večino svojega dela opravijo sede. Trenutno največ poudarka daje iskanju učinkovite implementacije načela ‘manj sedenja, več gibanja’ v zdravstveno-varstvene nastanitve kronično bolnih oseb in pojasnjevanju učinkov sedečega načina življenja na zdravje možganov. 

    Profesor Dunstan je objavil preko 340 strokovno pregledanih prispevkov in je bil po  podatkih Clarivate najpogosteje citiran raziskovalec leta 2018, 2019, 2022 in 2021, kar ga uvršča med 1 % najboljših svetovanih raziskovalcev na svetu. Uvršča se na drugo mesto na svetu v raziskovanju sedečega načina življenja (expertscape.com). Poudariti velja še sledeče dosežke: je vabljeni avtor 2016 Physical Activity/Exercise and Diabetes Position Statement of the American Diabetes Association, vabljeni predavatelj znanstvenega srečanja American Diabetes Association and European Society for the Study of Diabetes; in trenutni podpredsednik Asia-Pacific Society for Physical Activity (ASPA).